În pieţele financiare, fiecare dintre noi este singur! Bineînţeles, putem beneficia de serviciile unui agent de bursă, putem apela la consultanţa unui analist financiar, putem ţine seama de sfatul unui prieten mai experimentat în lumea investiţiilor, ar trebui să ne bizuim pe vigilenţa supraveghetorilor şi să ne încredem în onestitatea participanţilor la piaţă. Dincolo de acestea însă, decizia investiţională finală aparţine fiecăruia dintre noi, la fel sarcina structurării portofoliilor. Randamentele nu ni le garantează nimeni, iar pericolul pierderilor este tot timpul prezent. Aşadar, fiecare cu ochii cât cepele pe banii lui!
Singuri cum suntem, trebuie să desluşim în pieţe care sunt elementele, informaţiile şi raţionamentele valabile dintr-un vârtej mediatic lesne aducător de confuzie. Este, iarăşi, sarcina fiecăruia dintre noi să ne găsim sursele de informaţii credibile, persoanele care au fost confirmate în timp de piaţă, instituţiile financiare a căror reputaţie nu a fost invalidată şi instrumentele de analiză care şi-au dovedit eficacitatea. În efortul de a lua deciziile investiţionale adecvate, eliminarea "zgurii" rezultate din abundenţa informaţiilor reprezintă una dintre principalele noastre sarcini. Aici iar suntem pe cont propriu!
Este important însă să parcurgem mai multe opinii, să vedem mai multe proiecţii ale specialiştilor pieţei pentru a vedea unghiuri de vedere şi a privi lucrurile din perspective la care altminteri nu ne-am fi gândit. Este şi motivul pentru care începând cu 2010, la fiecare început de an, Curierul Naţional a solicitat brokerilor şi analiştilor financiari cu care colaborăm să-şi prezinte elementele pe care le au în vedere pentru un orizont de timp de 12 luni şi să indice niveluri de referinţă la care preconizează că pieţele ar putea ajunge la capătul acestui interval.
Deşi am cerut respondenţilor noştri să marche