Negocierile dintre USL şi UDMR au eşuat, dar cu toate acestea maghiarii au reprezentare în Guvern. Surse din interiorul UDMR au explicat care au fost punctele de negociere între USL şi UDMR. Una dintre cheile discuţiei a fost Gyorgy Frunda, care ar fi fost propunerea maghiarilor pentru portofoliul de la Justiţie. Chiar dacă negocierile au eşuat, Frunda a fost cooptat în Guvern în funcţia de consilier al premierului Victor Ponta.
La negocieri s-au luat în discuţii mai multe aspecte. Maghiarii cereau un portofoliu în guvern, iar omul propus a fost Gyorgy Frunda, pentru Ministerul Justiţiei. Motivele acestei propuneri ţineau mai mult de politica externă a Ministerului Justiţiei. Mona Pivniceru are o bogată experienţă în sistem, dar nu este cunoscută pe plan internaţional.
Acesta ar fi fost principalul atuu al lui Frunda, al cărui rol ar fi fost să negocieze cu liderii europeni pentru a îmbunătăţi raportul MCV, care va veni la finalul lui ianuarie sau începutul lui februarie, au explicat surse din UDMR.
Varianta nu a fost agreată de PNL, care de altfel s-a opus unei intrări a UDMR la guvernare. Pe lângă alte puncte pe care le-au refuzat la negocieri, liberalii nu au dorit să o piardă pe Mona Pivniceru. Chiar dacă nu face parte din niciun partid, ea a fost susţinută de PNL pentru Ministerul Justiţiei.
„Cu siguranţă Gyorgy Frunda ar fi fost o figură care ar fi punctat bine în ochii Bruxelles-ului. Nu neapărat pentru calificarea sa, dar sî pui un ministru din partea unei minorităţi când ia astfel de majoritate ar fi fost un semnal pozitiv la Bruxelles. Nu cred însă că a fost o prioritate la negocierile dintre USL şi UDMR", a explicat sociologul ALfred Bulai.
Surse din UDMR susţin că varianta Frunda a fost luată în calcul, dar pentru maghiari era esenţial să obţină o prezenţă la masa guvernamentală. Această propunere era luată în considerare ma