Curtea Constituţională din Ungaria a invalidat parţial reforma electorală, în special în ceea ce priveşte obligaţia cetăţenilor de a se înregistra cu minimum două săptămâni înaintea scrutinului, relatează cotidianul Nepszava.
“Este a doua lovitură încasată în numai câteva săptămâni de premierul Viktor Orban şi de partidul acestuia, Fidesz, din partea Curţii Constituţionale, după cea privindu-le pe persoanele fără domiciliu stabil”, comentează site-ul hulala.org.
Instanţa a apreciat drept anticonstituţională dispoziţia privind înregistrarea alegătorilor cu minimum două săptămâni înaintea alegerilor.
Opoziţia se supărase
În opinia opoziţiei de stânga şi ecologiste, dar şi a mişcărilor civice, reforma electorală, aprobată de Parlament la 26 noiembrie, a fost concepută astfel încât să-i permită lui Viktor Orban să câştige viitoarele alegeri legislative din Ungaria, care ar urma să aibă loc în aprilie 2014. Opoziţia a susţinut că noul text de lege intenţiona să-i împiedice pe numeroşii alegători indecişi – printre care şi mulţi dintre cei dezamăgiţi de premierul Viktor Orban – să meargă să voteze, totuşi, în ultimul moment, contra Guvernului condus de acesta.
O altă prevedere se referea la interzicerea propagandei şi a publicităţii electorale cu 48 de ore înaintea scrutinului şi se pronunţa împotriva difuzării de sondaje de opinie în ultimele şase zile ale campaniei.
În noiembrie, legea a trecut fără dificultăţi, cu voturile favorabile din partea a 251 de deputaţi, 91 de voturi împotrivă şi doar o abţinere, relatează nepszava.hu. Fidesz dispune de o majoritate de două treimi în Legislativul de la Budapesta.
Preşedintele n-a promulgat-o
Guvernul de la Budapesta argumenta că înregistrarea candidaţilor există şi în alte ţări, precum Franţa şi Statele Unite, iar măsurile ar fi urmat să reglementeze un