Datoriile fermierilor către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vor fi compensate cu subvenţiile pentru campania agricolă 2012. În Vrancea sunt câteva mii de fermieri care pentru că nu au completat corect cererile de subvenţii în anii trecuţi sau nu au respectat condiţiile impuse de legislaţia europeană, trebuie să dea înapoi banii la care nu aveau dreptul. Sumele de plată pornesc de la câteva sute de lei şi ajung chiar şi la zeci de mii de lei. În urma controalelor, la nivelul judeţului au fost găsiţi 6.220 de datornici, cu o valoare totală de 9,6 milioane lei. Ulterior, o parte dintre datornici au achitat parţial sau total debitele, iar până la începutul lunii decembrie erau recuperate 5,4 milioane lei, suma restantă fiind de 4,1 milioane lei.
Oficialii APIA au arătat că fermierii primesc acasă deciziile de plată, în care sunt precizate sumele care sunt compensate în contul datoriilor. Dacă fermierul mai are un rest de plată, atunci are la dispoziţie două variante: fie să achite direct la APIA suma restantă, fie să aştepte până la următoarea plată a subvenţiilor. Însă, în al doilea caz, trebuie să plătească penalizările prevăzute de lege pentru fiecare zi de întârziere. În oricare caz, fermierii nu scapă de plata banilor şi există chiar riscul să fie executaţi silit de inspectorii fiscului pentru aceste sume.
Cele mai multe probleme sunt în zona de munte, unde majoritatea beneficiarilor de subvenţii europene nu au cărţi funciare pentru terenurile pe care le lucrează şi au primit bani suplimentari, angajându-se că respecte condiţiile impuse de pachetul de agromediu. Este vorba în special de cei care deţineau suprafeţe de fâneţe sau păşuni. Aceştia trebuiau să efectueze anumite lucrări de întreţinere a păşunilor, să elimine vegetaţia forestieră. Însă mulţi fermieri nu au dat foarte mare atenţie acestor condiţii şi, în urma contro