Chiar dacă, în prezent, Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu o serie de probleme interne, pe fondul cărora ar putea da şi semne de oboseală în ceea ce priveşte extinderea, Republica Moldova face, în continuare, toate demersurile pentru a-şi respecta angajamentele asumate în capitolele de negociere faţă de Bruxelles, iar semnalele pozitive nu întârzie să apară, ne-a declarat, într-un interviu, E.S. Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.
"Palierul economic este dependent şi de factorul politic şi sperăm ca în cea de-a doua jumătate a acestui an să fie semnat Acordul de Asociere, avansând, astfel, şi în ceea ce priveşte liberalizarea comerţului şi a vizelor", potrivit excelenţei sale, care mai subliniază că guvernul de la Chişinău face toate eforturile pentru a reforma sis-temul judiciar şi a combate corupţia.
O altă chestiune pe agenda bilaterală moldo-europeană, implementarea pachetului energetic al treilea, a fost soluţionată, cu acord comunitar, prin amânare, "până la soluţionarea tuturor problemelor care privesc acest subiect", după cum ne-a declarat domnul ambasador. La diminuarea dependenţei faţă de gazele şi electricitatea dintr-o singură sursă va contribui şi România, un gazoduct Iaşi-Ungheni şi alte trei reţele electrice comune aflându-se în diferite faze de implementare.
Pe plan intern, principiul integrităţii teritoriale şi Constituţia rămân punctele de referinţă în "ches-tiunea transnistreană". "Constituţia prevede foarte clar principiile de organizare ale statului, iar printre acestea nu figurează federalizarea, ceea ce înseamnă că regiunea transnistreană nu poate primi decât un statut special în cadrul Republicii Moldova", ne-a mai spus excelenţa sa.
În ceea ce priveşte relaţia bilaterală româno-moldoveană, în opinia ambasadorului Iurie Reniţă, aceasta este una privilegiată, care s-a aprofundat odată cu venir