Preşedintele afgan, Hamid Karzai, este primit luni la Washington de către omologul său american. Ocazie cu care, spun observatorii, Barack Obama i-ar putea spune lui Karzai numărul de soldaţi americani care ar urma să rămână în Afganistan, după terminarea misiunii de luptă în cadrul NATO, care va lua sfârşit în 2014.
Numărul de soldaţi americani care vor fi desfăşuraţi în Afganistan după 2014 este crucial pentru a asigura formarea forţelor de securitate afgane, care vor prelua ştafeta de la NATO pe linia de front a războiului contra talibanilor. La ora actuală, 66 de mii din cei 100 de mii de soldaţi ai Alianţei Nord-Atlantice desfăşuraţi pe sol afgan sunt americani.
Casa Albă ar dori să-şi păstreze şi după terminarea misiunii NATO o serie de baze militare şi oameni la faţa locului. Diversele surse militare citate de presa americană evocă cifre cuprinse între şase şi 15 mii de militari, dar cifra maximă de nouă mii este cea mai insistent subliniată de sursele presei americane. Militarii americani ar urma să-i formeze şi să-i sprijine la nevoie pe colegii lor afgani în combaterea insurgenţilor.
Chestiunea numărului de soldaţi americani, dar şi rolul lor precis sunt principalele subiecte pe ordinea de zi a reuniunii de la Washington dintre Hamid Karzai şi Barack Obama. Divergenţe persistă însă în continuare între cele două părţi. Washingtonul ar dori spre exemplu ca aceşti militari americani să beneficieze de imunitate după 2014, pentru a nu putea fi judecaţi de vreun tribunal afgan, în cazul în care de exemplu ar ucide din greşeală populaţie civilă.
Eşecul unor negocieri similare în Irak a grăbit atunci retragerea trupelor americane din acea ţară. Aparent, Karzai ar fi dispus să accepte această condiţie, o prezenţă americană evitându-i, speră liderul de la Kabul, o dezintegrare a armatei afgane, după plecarea trupelor NATO.
Preşedin