Un consilier al premierului, un secretar de stat şi un preşedinte al Institutului Naţional de Statistică sunt „ancorele" UDMR într-un guvern faţă de care se declară în opoziţie.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor tună şi fulgeră şi lansează ameninţări, deranjat că formaţiunea sa a fost lăsată în opoziţie, în ciuda unui acord preelectoral semnat cu liderii USL. Uniunea este, însă, în acelaşi timp, şi la guvernare, atâta timp cât trei persoane cu legitimaţii de membri UDMR ocupă funcţii importante în eşalonul doi guvernamental.
Mai întâi a fost secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Kiraly Andras, confirmat pe funcţie (eminamente politică) şi în cabinetul Ponta II. A doua funcţie cheie oferită Uniunii a fost cea de preşedinte interimar al Institutului Naţional de Statistică. Surprinzător, după demiterea preşedintelui institutului, dintre cei trei vicepreşedinţi, premierul Victor Ponta a ales tocmai reprezentantul UDMR, Gered Beatrix, pentru a asigura interimatul la conducerea instituţiei. În fine, zilele trecute, Ponta a angajat pe un post de consilier al premierului pe fostul senator UDMR Gyorgy Frunda. De asemenea, şeful guvernului nu a ezitat să-şi exprime public regretul că a fost obligat, la presiunea partenerilor de coaliţie, să încalce protocolul menţionat mai sus şi a promis, în repetate rânduri, că va căuta soluţii de colaborare cu UDMR. Toate aceste evenimente au lăsat impresia că premierul ar încerca să-şi răscumpere greşeala faţă de formaţiunea maghiară, introducând-o la guvernare, fie şi în eşalonul doi, pe uşa din dos.
Coleg de partid cu premierul, preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan, respinge, însă, existenţa unui astfel de scenariu. „În acest moment, la guvernare este USL şi, punctual, sunt câteva excepţii, cetăţeni de etnie maghiară, pe câteva funcţii. În fond şi maghiarii sunt cetăţeni români şi au fost puşi în acele funcţii pe