Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, susţine că instituţia traversează o perioadă foarte bună şi are planuri mari pentru viitor.
Reporter: - A fost 2012 un an mai bun pentru teatru spre deosebire de alţi ani?
Traian Apetrei: - A fost un an mai bun prin aceea că ne-am înţeles şi mai bine cu generaţia de acum. Pe de o parte, a fost un an în care am putut răspunde viziunii elitiste asupra culturii, în sensul că am realizat un spectacol, «Caii la fereastră» după Matei Vişniec, în regia lui Petru Vutcărău, care reprezintă cu adevărat excelenţa în domeniu. A fost un an mai bun şi prin aceea că ne-am adunat energiile în jurul aniversării a 100 de ani de la aşezarea pietrei fundamentale de la înălţarea acestui edificiu şi cu acest prilej am organizat o întâlnire cu directori, primari, actori, oameni care au slujit teatrul de-a lungul timpului.
- Aţi fost prezenţi şi peste hotare?
- Da, a fost un an de excepţie şi prin aceea că am fost prezenţi la câteva întâlniri internaţionale cu adevărat de rezonanţă. Am fost la Chişinău, cu spectacolul «Caii la fereastră», unde am convins că suntem un teatru demn de toată atenţia, acesta în contextul unui festival internaţional de foarte bună ţinută. A fost deosebită şi deplasarea de la Veneţia, unde am dus versuri de Eminescu şi muzică pe aceeaşi temă de George Enescu. A fost un moment de mândrie pentru românii de acolo, care au simţit că pot sta în picioare în rândul celorlalte naţiuni, că au şi alte valori cu totul impresionante, după cum şi italienii au simţit că românii pot rezona într-un fel cu totul de excepţie şi că nu sunt doar hoţi, violatori sau criminali. Am fost de asemenea cu o bucurie imensă în Sala Teatrului Mare din Cernăuţi, unde au curs aplauzele a 720 de spectatori pentru spectacolul «O noapte nebună, nebună». A fost un moment de mângâiere sufletească pentru întreaga tr