Un grup de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins a dezvoltat o analiză oftalmologică cu ajutorul căreia poate fi depistată rapid screloza multiplă. BBC notează că această analiză nu doar depistează afecţiunea mai sus menţionată, dar îi ajută pe medici să îi monitorize evoluţia bolii în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu ea.
Optical Coherence Tomography (OCT) este o tehnică cu ajutorul căreia doctorii măsoară grosimea retinei. Potrivit datelor studiului care s-a realizat pentru a testa eficienţa acestei proceduri, măsurare unei singure retine durează doar câteva minute. Un avantaj al acestui test este că acesta poate fi realizat în cabinetele medicale.
Pentru a verifica eficienţa analizei, oamenii de ştiinţă au testat OCT-ul pe un grup de 164 de persoane care sufereau de scleroză multiplă. Rezultatele obţinute în urma analizelor au arătat că retina suferă modificări odată cu instalarea acestei boli. Astfel, cu cât screloza multiplă era mai avansată cu atât retina pacienţilor era mai subţire.
Pentru că studiul a monitorizat persoanele implicate pe o perioadă de doi ani, specialiştii de la Universitatea Johns Hopkins susţin că este nevoie de realizarea unor studii mai ample, pentru a arăta eficienţa acestei analize.
Scleroza multiplă este o boală care afectează nervii din creier şi de la nivelul măduvei spinării cauzând probleme ale muşchilor, echilibrului şi vederii. Atunci când apare această boală, stratul protector din jurul nervilor, numit mielină, este atacat, iar nervii sunt descoperiţi şi predipuşi la deteriorare.
Există mai multe tipuri de scleroză multiplă, cea mai răspândită fiind cea recurent remisivă ale cărei simptome apar şi dispar periodic. Deşi niciun tip de scleroză nu poate fi vindecat, evoluţia acestei boli poate fi încetinită prin unele tratamente. De asemenea, monitorizarea bolii poate fi şi ea greu de rea