Dacă vreţi să vă căsătoriţi sau aveţi un copil şi intenţionaţi să îl botezaţi creştineşte, de la preotul paroh trebuie să primiţi un certificat de cununie, respectiv unul de botez. Certificatul de botez îi va fi necesar mai târziu copilului, când va vrea şi el să se aşeze la casa lui, adică să se căsătorească. Unii preoţi cer mirilor certificatul de botez înainte de a oficia taina cununiei, alţii solicită o adeverinţă de la parohia unde sunteţi arondaţi din care să rezulte dacă au mai fost căsătoriţi.
De câţiva ani parohiile ortodoxe eliberează fiecărui nou creştin câte un certificat de botez, care prezintă amănunte despre părinţii şi naşii copilului, dar şi data la care a fost oficiată sfânta taină a botezului. Când se căsătoreşte, creştinul primeşte de la preot certificat de cununie, care nu seamănă cu cel primit de la ofiţerul de stare civilă. Sunt cazuri în care slujitorii altarului nu vor să oficieze Taina Cununiei până când creştinii ce vor să-şi unească destinele nu depun şi certificatul de botez. De unde să-l ia nu se ştie, căci unii miri au şi câte 50 de ani, iar atunci când au fost botezaţi nu se eliberau astfel de certificate.
Înainte de a emite certificate bisericeşti de botez sau cununie, preoţii ştampilau pe verso actele eliberate de Starea Civilă, prin care atestau că enoriaşii au respectat tainele ortodoxe. Cei care nu au nici certificat de botez, nici de cununie, şi-l pot procura de la biserica unde au fost botezaţi sau cununaţi. Preotul va căuta în registrele bisericii şi va completa certificatul. Aceste certificate folosesc în principal atunci când plecăm în străinătate în ţări ca Italia, Franţa, Grecia sau Spania. Aici ni se va cere certificatul de botez, pentru a fi oficiată cununia. „Fiecare credincios plecat în Spania, Italia sau Franţa trebuie să aibă certificatul de botez, pentru că altfel nu i se poate oficia Tain