Ştiai că singurul ceai adevărat este cel preparat din planta Camellia sinensis, care poate varia de la ceaiul verde, negru, până la cel alb, şi că restul sunt, de fapt, infuzii din plante? Află care sunt beneficiile fiecărui tip de ceai şi care sunt cele mai bune metode de preparare.
83% din români nu ştiu ce este exact ceaiul verde şi nu cunosc nici beneficiile acestuia pentru sănătate, arată un studiu realizat anul trecut cu privire la consumul de ceai verde de către români.
„Majoritatea românilor asociază ideea de ceai cu infuziile din plante medicinale şi aromatice şi nu cu infuzia din planta provenită din arborele de ceai. Din frunzele plantei Camellia sinensis derivă ceaiul verde (frunzele nu sunt oxidate), ceaiul negru (frunzele sunt oxidate) şi oolong (frunzele sunt pe jumătate oxidate şi ceaiul are gustul cel mai intens). Iar din muguri amestecaţi cu frunze se obţine ceaiul alb“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, cel care a coordonat studiul.
1. Ceaiul verde distruge virusurile de răceală
Catechina, o substanţă conţinută de ceaiul verde, are proprietăţi antivirale şi antioxidante, acţionând împotriva infecţiilor respiratorii, arată un studiu realizat la Universitatea din Shizuoka, Japonia.
Cercetătorii au observat că persoanele care fac gargară cu acest tip de ceai de trei ori pe zi, timp de trei luni, prezintă un risc semnificativ mai redus de a face gripă comparativ cu cele care nu apelează la acest remediu.
2. La fel ca vinul roşu, ceaiul este o sursă de flavonoide
Flavonoidele sunt molecule care ajută organismul să lupte împotriva inflamaţiilor din corp. Este cunoscut faptul că vinul roşu este o sursă importantă de astfel de molecule, la fel şi ceaiul. Afecţiunile cardiace şi cerebrale au la bază nişte microinflamaţii, spun specialiştii. De aceea, vinul roşu şi ceaiul, în cantităţi moderate, prev