Cristian Diaconescu declară într-un interviu la RFI că este "foarte bine" că există "contestări" şi "nervozităţi" la Consiliul Superior al Magistraturii şi că CSM-ul "enervează". Consilierul prezidenţial spune că "în mod normal" nu contează că CSM este condus de un procuror, pentru că "sunt magistraţi cu toţii". El crede că "ar trebui să ieşim din logica jocului mic, cine pe cine numeşte, cine este prieten cu cine!".
Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei, afirmă că "nu putem discuta de o situaţie specială (la CSM). Este o instituţie care din punct de vedere legal încă din anul 2004 şi din punct de vedere moral, politic, are drepturi şi obligaţii faţă de reprezentarea autorităţii judecătoreşti şi în general a sistemului judiciar românesc. Deci din acest punct de vedere, independenţa sa este o noţiune care în opinia mea trebuie respectată. Faptul că-şi organizează alegeri, îşi desemnează proprii reprezentanţi reprezintă o condiţie legală şi din acest punct de vedere, într-un fel astăzi mă bucur. În 2004 eram ministrul Justiţiei, am transmis responsabilităţi Ministerului Justiţiei şi ale ministrului, în special, către această instituţie, sperând că nu numai din punct de vedere instituţional, dar şi al constituirii sale, CSM va reprezenta un vector de echilibru şi de management cât se poate de corespunzător".
Consilierul prezidenţial crede că "prin contestările şi prin dialogul care se poartă uneori corect în legătură cu funcţionarea instituţiei, alteori cât se poate de incorect în legătură cu o persoană sau alta reprezintă un succes. Dacă CSM-ul ar fi fost sprijinit de vectorul politic de o culoare sau alta, atunci cred că am fi avut motive de suspiciune. Dar faptul că există contestări, că există nervozităţi de o parte sau alta înseamnă că CSM-ul enervează, ceea ce dintr-un anumit punct de vedere este foarte bine".
"Contestările sunt