Judecătorii din România nu vor să fie conduşi de un procuror, nici măcar pentru un an. Alegerile de vineri pentru noii şefi ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost mai agitate ca niciodată. După desemnarea procurorului Oana Schmidt Hăineală drept preşedinte al CSM au apărut şi nemulţumirile.
Secţia pentru judecători, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, a cerut anularea hotărârii prin care fusese aleasă Oana Schmidt-Hăineală. Iar alegerea vice-preşedintelui CSM a fost amânată pentru această săptămână. Ce îi nemulţumeşte pe judecători?
În primul rând să menţionăm un comunicat al Asociaţiei Magistraţilor din România prin care au criticat alegerea procurorului Oana Schmidt-Hăineală drept preşedinte al CSM, document în care se susţine că numirea unui procuror în fruntea consiliului contravine legislaţiei. Judecătoarea Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor, a declarat la RFI că decizia în sine ar fi chiar un atac la independenţa justiţiei din România:
Poziţia exprimată de Asociaţia Magistraţilor a fost susţinută şi de Uniunea Judecătorilor din România, care nici ea nu e de acord cu această premieră – un procuror în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România susţine că alegerile pentru conducerea CSM au avut loc într-un mod netransparent şi neprofesionist, precizând că va apela la toate mijloacele legale pentru ca instituţia să-şi îndeplinească rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei.
Revenind la şedinţa de vineri, după numărarea voturilor, membrii secţiei de judecători din CSM au cerut au cerut revocarea deciziei plenului consiliului privind alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al forului, invocând blocajul instituţional. După discuţii aprinse şi de multe ori acide, cererea de revocare a fost respinsă cu 11 voturi. Supăra