Şeful Institutului Cultural Român (ICR) a desemnat ca referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, foşti universitari de la „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat
Câştigătorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Române (ICR) din străinătate au fost anunţaţi vineri. Mulţi dintre noii referenţi au fost ex-colaboratori ai lui Andrei Marga, preşedinte al ICR, care a ocupat funcţia de rector la Universitatea „Babeş-Bolyai“, între anii 1993-2004 şi 2008-2012.
De asemenea, Bogdan Nicolae Ionescu, desemnat referent ICR Varşovia, este vicepreşedintele Partidului Conservator din diaspora, deşi se spune în regulamentul concursului că nu este permis să existe afilieri politice.
Câştigătorii concursului organizat pentru ocuparea unor posturi din Institutele Culturale Române (ICR) din străinătate au fost anunţaţi vineri. Una dintre cele mai active filiale ale ICR, cea din New York, va fi condusă de Rareş Cristian Trifan, care a deţinut această funcţie până în luna noiembrie a anului 2012. Trifan a fost, de-a lungul carierei de director, în centrul atenţiei publice la Cluj prin procesul în care a fost judecat pentru conflict de interese şi pentru conflictele cu angajaţii de la Operă.
Proces de conflict de interese
Rareş Cristian Trifan a fost trimis în judecată, în octombrie 2011, pentru conflict de interese, după ce procurorii au stabilit că, în calitate de director general al Operei, a încheiat, în 23 februarie 2009, un contract cu sine însuşi, în calitate de regizor, având ca obiect regizarea unei opere. În urma încheierii respectivului contract, Trifan a obţinut 7.250 de euro. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în noiembrie anul trecut, că Trifan nu este vinovat. Avocatul acestuia, Sergiu Bogdan, a susţinut că procesul a fost cauzat de regulamentul