Regretatul regizor a făcut, de-a lungul timpului, câteva declarații surprinzătoare pentru EVZ
Cineastul Sergiu Nicolaescu a vorbit despre experiența lui din decembrie '89, despre prezența sa în circuitul festivalier, dar și despre relația cu Carol I, regimul ceaușist și Grigorescu.
Despre istoria cinemaului în România
"În filmele mele, am avut ocazia să filmez Primul Război Mondial, războiul din '77... Am patru-cinci filme în care am avut un material brut, mă rog, nu brut... Transformat în film. Am putut scoate niște materiale prin care am ilustrat foarte bine lucrurile întâmplate. Și filmate bine. În afară de asta, am un material documentar... Vedeți, dumneavoastră, în '77 nu filma nimeni. Dar, începând cu 1900 și ceva, ar fi putut apărea materiale filmate. Totuși, la noi treaba a mers destul de greu cu apariția cinematografului. A apărut un singur film într-adevăr mare pentru cinematografia internațională, mondială, aș putea spune".
Relația lui Sergiu Nicolaescu cu Carol I, Grigorescu și cu "ocupația"
"În 1977, Manole Marcus trebuia să facă un film după un scenariu de Titus Popovici. El a făcut costumele, decorurile, era totul complet gata. Atunci s-a schimbat Dumitru Popescu, care era șeful... Mă rog, un ștab mare. Și a venit Corneliu Burtică. El mi-a zis că eu trebuie să fac acest film. M-a chemat la el ca să îmi propună asta. Eu i-am zis că, dacă îmi cere să fac un film fără regele Carol, fără Kogălniceanu – așa cum îmi făcuseră la filmul meu despre 23 august, la care mi se impusese să îi exclud pe Mihai și pe Pătrășcanu -, eu nu-l pot realiza. Mi-a zis un lucru minunat atunci, mi-a zis că mă lasă să îl includ pe Carol și mi-a cerut să îl interpretez eu. Am rămas mirat și i-am atras atenția că, dacă e și cu Carol și îl mai joc și eu, o să aibă necazuri. Mi-a răspuns că nu îl interesează, că vrea să îl joc eu. În două săptămâni am scris