Liderul formaţiunii eurosceptice şi naţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage, a estimat într-o dezbatere televizată că este “iresponsabil şi greşit" ca Marea Britanie să-şi deschidă frontierele pentru lucrătorii din România şi Bulgaria începând de anul viitor, transmite BBC.
Marea Britanie face parte din cele nouă state membre ale UE (Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie) care au simplificat condiţiile sau procedurile de acces pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari, în comparaţie cu condiţiile şi procedurile aplicate înaintea aderării României şi a Bulgariei la Uniune.
Tratatul din 2005 privind aderarea Bulgariei şi a României la UE prevede că, pentru o perioadă de tranziţie de maximum şapte ani, statele membre au posibilitatea de a restricţiona parţial sau total accesul lucrătorilor din cele două state la pieţele lor de muncă. Perioada de tranziţie este împărţită în trei etape diferite, respectiv “2 plus 3 plus 2" ani, amintește Agerpres. În cursul fiecăreia dintre aceste etape, se aplică condiţii diferite. Cea de-a treia şi ultima etapă a început la 1 ianuarie 2012 şi se va încheia irevocabil la 31 decembrie 2013.
Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulaţie în 16 state membre UE - Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia. De asemenea, nu se aplică restricţii între România şi Bulgaria.
Nigel Farage, lider al Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP) şi membru al Parlamentului European, a creat vâlvă printre europarlamentari anul trecut, când a numit Tratatul de la Lisabona “cea mai spectaculoasă şi mai birocratică lovitură de stat din istoria lumii". Politi