Retetele electronice au devenit obligatorii dar in teorie. Desi medicii de familie maramureseni s-au aliniat noilor norme, cadrele sanitare din ambulatorii si din spitalele din judet nu au cum sa intocmeasca prescriptii electronice, in lipsa logisticii necesare. Problema este grava, pentru ca, in conditiile in care retetele clasice nu vor mai fi decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate Maramures, pacientii internati sau tratati in ambulatoriu vor fi obligati sa cumpere medicamentele la pret intreg.
„Probleme sunt la colegii din ambulator si din spital, care nu sunt suficient de bine pregatiti din punct de vedere logistic cu reteta electronica. Fiecare medic din tara ar trebui sa aiba semnatura electronica, calculator si imprimanta laser la dispozitie, dar acest lucru nu prea se intampla in momentul de fata. Din acest motiv, ne vin scrisori de la colegii nostri, sa onoram anumite recomandari, dar din pacate exista si o serie de medicamente pe care noi nu le putem prescrie nici daca avem scrisoare medicala”, a aratat pentru eMaramures presedintele Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie, Gheorghe Lascu.
Medicii de familie, care au inceput sa utilizeze retetele electronice inca din vara anului trecut, au cerut o reactualizare a protocoalelor terapeutice pentru a sti exact ce medicamente pot sa prescrie. Dat fiind ca anumite medicamente nu pot fi prescrise de ei, pacientii sunt nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a-si plati tratamentele respective , cu toate ca sunt asigurati.
O alta problema care intervine la eliberarea retetei electronice este aceea ca noile prescriptii nu contin datele de identificare si nici informatii despre boala pacientului , ci doar un cod. In plus, munca farmacistilor este ingreunata din cauza birocratiei.
„Mai exista mici lacune, adica retetele vechi prevedeau un diagnostic pe car