Vulnerabili la ultravioletele reflectate de zăpadă, ochii au nevoie de protecţie şi în timpul iernii. Ba mai mult, razele UV sunt mai puternice iarna fiindcă zăpadă reflectă 85% din acestea, iar la fiecare 1000 de metri altitudine, cantitatea de radiaţii UV creşte cu 10%. Din aceste motive se poate ajunge la afecţiuni oculare, dintre care oftalmia zăpezii este cea mai frecvenţă.
Ce simptome îţi arată că ochii suferă?
De la sensibilitatea la lumină şi lăcrimarea abundenţă, produsă de lumină puternică reflectată de zăpadă, până la senzaţia de nisip în ochi şi scăderea acuităţii vizuale de câteva zeci de ori, şi afectarea corneei, simptomele expunerii ochilor la radiaţiile UV fără protecţie, pot fi mai grave sau mai uşoare. În cazul oftalmiei zăpezii, se produce o inflamaţie a corneei care afectează vederea şi creează disconfort la câteva ore de la expunerea la ultraviolete. Cu cât altitudinea este mai mare şi expunerea este mai lungă, şi simptomele sunt mai grave. Chiar dacă dispare în câteva zile, ofltamia zăpezii lasa în urma leziuni corneene care pot crea probleme. De aceea, este obligatorie purtarea ochelarilor de protecţie mai ales pe pârtiile de schi, snowboarding sau săniuş.
Ochii copiilor sunt cei mai sensibili
În cazul sugarilor, radiaţiile ultraviolete ajung în totalitate la reţină, fără să fie filtrate de ţesutul ochiului, deci deteriorarea pe care o pot produce vederii este foarte mare. De fapt, până în jurul vârstei de 14 ani ochiul filtrează foarte puţin din razele ultraviolete, de aceea este foarte periculos pentru copii să fie expuşi la radiaţiile solare fără ochelari speciali. Aşadar, pentru vacanţele la schi şi la săniuş sunt recomandaţi ochelarii de schi, achiziţionaţi din raioanele de articole sportive, adaptaţi tuturor cerinţelor pe care le implica atât efortul fizic şi rezistenţa la şocuri, cât şi protecţia anti UV