Curtea Constituţională din Ungaria a invalidat parţial reforma electorală, în special în ceea ce priveşte obligaţia cetăţenilor de a se înregistra cu minimum două săptămâni înaintea scrutinului. Sursa: Reuters
Instanţa a apreciat drept anticonstituţională respectiva dispoziţie. Este vorba despre o nouă lovitură dată lui Viktor Oban şi partidului acestuia, Fidesz, care dispune de o majoritate de două treimi în legislativul de la Budapesta, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
În opinia opoziţiei de stânga şi ecologistă, dar şi a mişcărilor civice, reforma electorală, aprobată de Parlament la 26 noiembrie, a fost concepută astfel încât să-i permită lui Viktor Orban să câştige viitoarele alegeri legislative din Ungaria, care ar urma să aibă loc în aprilie 2014.
În decembrie, preşedintele Janos Ader, considerat un apropiat al lui Viktor Orban, a înaintat respectiva lege Curţii Constituţionale cu scopul de a "furniza răspunsuri preocupărilor de ordin constituţional".
Unul din articolele cele mai controversate ale legii electorale obligă electoratul potenţial să se înregistreze pe listă, personal sau online, cu cel puţin două săptămâni înaintea scrutinului, deşi anterior pentru a vota era suficientă prezentarea cărţii de alegător.
Opoziţia ungară estimează că această prevedere împiedică prezentarea la vot a numeroşi alegători indecişi, nemulţumiţi de activitatea lui Viktor Orban şi care ar fi putut lua o hotărâre în ultimul moment.
O altă prevedere se referă la interzicerea propagandei şi a publicităţii electorale cu 48 de ore înaintea scrutinului şi se pronunţă împotriva difuzării de sondaje de opinie în ultimele şase zile ale campaniei.
La 28 decembrie, Curtea Constituţională a invalidat din "raţiuni de formă" înregistrarea prealabilă a alegătorilor, iar vineri s-a pronunţat