Culmea disperării: deşi magistratul nu a comis nici o abatere de la normele profesionale şi deontologice, colegii vâlceni îl vor afară din CSM. Judecătoarea Alina Ghica spune că e o acţiune de intimidare Sursa: FOTO: EVZ
1 /.
UPDATE 2. Precizăm că pentru revocarea unui membru CSM este nevoie de două treimi din voturile celor pe care îi reprezintă în Consiliu, în cazul lui Cristi Dănileţ aproximativ 1000 de magistraţi.
"E lipsită de temei această solicitare. Membrul CSM poate fi demis dacă nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau le-a îndeplinit defectuos. Scrie în regulamente şi legi. Nefiind nici un motiv legal, în opinia mea, cauza acestei vrajbe e legată mai degrabă de probleme interpersonale. Sunt surprinsă că se invocă cutuma în România, când ţara noastră este într-un proces de armonizare cu legislaţia europeană. Este de-a dreptul naiv să invoci cutuma, pentru că România nu e Marea Britanie. Şi câtă vreme nu este interzis ca un procuror să fie preşedintele CSM, atunci este permis!", a declarat pentru EVZ Cristina Guseth, director executiv Freedom House.
UPDATE 1."Este o opinie izolată a unor colegi judecători si sunt dispus să dau explicaţii cu privire la activitatea mea în CSM" a declarat pentru EVZ judecătorul Dănileţ, evitând să facă alte comentarii.
Membrii Judecătoriei Râmnicu- Vâlcea au cerut Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţia de membru CSM a judecătorului Cristi Dănileţ.
"Cazurile în care un membru CSM poate fi revocat din funcţie sunt strict şi limitativ prevăzute de lege. Cele invocate în cererea celor de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, din punctul meu de vedere nu-si găsesc fundamentarea în dispozitiile Legii 317/2004. Pentru revocarea unui membru CSM, este nevoie să se demonstreze încălcări grave ale statutului membrilor Consiliului, respectiv: neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţi