După ce, în seara de Ajun, au participat la ceremonialul aprinderii ”Badnjak-ului” (ramura de stejar), peste 40.000 de credincioşi ortodocşi de rit vechi din Timiş, dintre care aproape 20.000 de sârbi, sărbătoresc, luni, Naşterea Domnului.
Sârbii bănățeni au pregătit bucate tradiționale pentru Crăciun
Sursa: Adi Pîclișan
În Ajun, sârbii au aprins o ramură de stejar în curtea bisericii
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Credincioşii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc abia acum Crăciunul, sărbătoarea fiind decalată cu 13 zile faţă de ceilalţi ortodocşi, pentru că nu au acceptat trecerea, în 1924, la calendarul gregorian, decizând să rămână la cel iulian.
Multe dintre tradiții, ca și aprinderea stejarului, sunt transmise din generație în generație. "În copilăria mea, mama aşternea o faţă de masă albă, peste aceste paie, în sufragerie, şi masa din seara de Ajun o luam pe jos, în jurul acestei feţe de masă pusă pe paie. Paiele simbolizează ieslea în care s-a născut Isus", povesteşte Slavomir Gvozdenovici, liderul sârbilor bănățeni.
În prima zi de Crăciun, sârbii aduc la biserică porţii mici din fiecare fel de bucate gătite, pe care preotul le sfinţeşte. Cei care participă la liturghia din ziua de Crăciun primesc câte o ramură de stejar, legată cu fundiţe în culorile drapelului sârbesc. Oamenii cred că aceasta le va purta noroc, și le va da sănătate, tărie şi putere, până la Crăciunul viitor.
După amiaza, mai multe grupuri de credincioși vor veni la colindat la Biserica Ortodoxă Sârbă din Piaţa Unirii din Timișoara.