Medicii de la IML spun că doctorii de la "Elias" nu trebuiau să elibereze certificatului constatator al decesului, actul pe baza căruia se eliberează certificatul de deces necesar incinerării, fără acordul procurorului. Regizorul suferise un traumatism. Sursa: MARIAN ILIESursa: RĂZVAN PETRESCU
1 /.
În cazul morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, doctorii de la Spitalul „Elias” trebuiau să sesizeze Parchetul înainte de incinerare, susţin medici legişti contactaţi de „Evenimentul zilei”. „Este o procedură foarte clară, prevăzută în Legea manipulării cadavrelor (Legea 104/2003 n.r.). Nu se emite un certificat constatator al morţii dacă decedatul a suferit un traumatism recent, ci se sesizează organul de anchetă care îşi dă avizul pentru efectuarea sau nu a unei autopsii.
Or, în acest caz, am înţeles că el (Nicolaescu n.r.) avea două coaste fisurate. Pentru a elimina orice suspiciune, după operaţie se putea raporta procurorului şi acesta decidea”, explică legistul. El susţine că medicii nu au voie să elibereze certificate constatatoare dacă omul suferise fracturi. CNA s-a autosesizat în cazul Sergiu Nicolaescu
Acesta a adăugat că nici primăriile nu ar trebui să elibereze certificatul de deces fără avizul Parchetului. El mai susţine că, de obicei, medicii se prevalează de o prevedere care le dă voie să elibereze actele de deces în cazuri neviolente, în care moartea a survenit ca urmare a unei afecţiuni cronice.
Acesta a dat exemplu şi cazul Patriarhului Teoctist, unde „s-a încălcat flagrant legea”. „La trei ore după deces, la Spitalul Fundeni, Preafericitul era în maşina mortuară, deşi erau suspiciuni faţă de operaţie. Păi e obligatoriu să stea cadavrul două ore la Terapie Intensivă. Până se iau avizele, până se eliberează actele, durează”, explică medicul.
Nici familia nu a sesizat Parchetul
Potrivit Legii 104/2003, „autopsia se efectuea