In ultimii ani, tot mai multe femei din Romania incearca sa invinga traditiile si sa inlature discriminarile la care sunt supuse de diverse institutii, printre care si Biserica Ortodoxa Romana, aparatoare a vechilor obiceiuri crestine.
Printre randuirile bisericesti care impun interdictii persoanelor de sex feminin se numara si recuperarea Crucii de Gheata in ziua de Boboteaza, lucru pe care credincioasele nu au voie sa-l faca, desi, de multe ori, dispun de conditia fizica necesara.
Arhiepiscopia Tomisului, cea care "a spart gheata" si a trecut peste traditie
Daca in anii trecuti au existat cazuri in care femeilor li s-a refuzat sa ia parte la astfel de ritualuri, pe motiv ca este de datoria barbatilor sa intre in apa pentru a recupera crucile de gheata aruncate de preot, anul acesta a fost inregistrata o exceptie de la aceasta regula.
Arhiepiscopia Tomisului a dat dreptul unei femei sa recupereze una dintre crucile de gheata aruncate in apa, o situatie fara precedent in Biserica Ortodoxa Romana.
"In Biserica Ortodoxa nu exista niciun fel de interdictie pentru femei de a sari dupa crucea pe care preotii o arunca in ape de Boboteaza. In Arhiepiscopia Tomisului nu exista obiceiul de a se face inscrieri pe anumite liste a celor care doresc sa sara in apa de Boboteaza. Anul acesta la Constanta, printre cele 20 de persoane care au incercat sa recupereze crucile aruncate de ierarh in mare, s-a numarat si o femeie", a precizat Ioan Gavrilas, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru Ziare.com, adaugand ca femeia nu avea mai mult de 30 de ani.
Curajosii, obligati sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca sunt pregatiti sa infrunte consecintele
"Singurele conditii sunt ca persoanele sa fie prezente cu o ora inainte de a pleca in larg, sa treaca de un examen medical de