Pe 28 decembrie, JLC Group s-a înregistrat ca acţionar majoritar al Prodlacta SA Braşov, cu 67,7% din acţiuni. Asociaţia salariaţilor, care a condus până acum fabrica, a devenit acţionar minoritar, cu doar 12,96%.
Moldovenii de la JLC Group au finalizat achitarea creanţelor companiei braşovene Prodlacta, firmă aflată în insolvenţă, şi s-au înregistrat ca acţionar majoritar al firmei încă din 28 decembrie. Grupul de firme JLC a ajuns să deţină în urma conversiei creanţelor achiziţionate în acţiuni aproximativ 67,7% din titluri, în timp ce vechiul acţionar majoritar – Asociaţia Salariaţilor şi Managerilor Prodlacta – mai deţine 12,96%. Şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului deţine un pachet de 5,86% din titluri. Moldovenii din grupul JLC au achitat pentru pachetul majoritar de acţiuni aproape 34 de milioane de lei.
Firmele din grupul JLC achiziţionaseră în luna iulie creanţe în valoare totală de 17,390 de milioane de lei, mai mult de jumătate din totalul de 34,047 milioane lei acceptate la plată. Două creanţe făceau parte din categoria celor garantate. O creanţă de 12,616 milioane de lei (2,892 milioane de euro) fusese achiziţionată de la BCR de către JLC Germany Gmbh, în timp ce firma JLC Dprint Gmbh a achiziţionat creanţe de 2,612 milioane de lei (circa 579.000 de euro) de la BRD. Pe lângă acestea, grupul JLC a achiziţionat şi o creanţă chirografară în valoare de 2,162 milioane de lei.
Grupul JLC deţine fabrici de lapte în Republica Moldova (JLC şi Incomlac), în Ucraina (JLC), în Kazahstan (FoodMaster – Ice Cream Company şi JLC Sut). Grupul este unul transnaţional, care este constituit din societăţi de producţie, întreprinderi de comerţ angro şi cu amănuntul şi prestare de servicii. Întreprinderile grupului de companii JLC se află în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România. Pe site-ul grupului, însă, compan