Nu mai arunca la gunoi cojile de portocale, mandarine, lamai sau clementine. Poti sa le gasesti o multime de intrebuintari in bucatarie si nu numai.
1.Coji confiate - sunt un decor frumos pentru prajiturile de iarna.
Iti trebuie:
-cojile de la 3 portocale
-180ml apa
-280g zahar
Taie cojile in fasii subtiri si pune-le intr-o oala cu apa (astfel incat apa sa le acopere). Pune la fiert pana dau in clocot, apoi scurge apa si repeta procesul de inca doua ori.
Intr-o alta oala amesteca 280g zahar si 180ml apa. Pune amestecul la fiert, la foc mic si tine-l pe foc pana cand se formeaza un sirop gros (8-9 minute). Adauga cojile de portocala fierte mai devreme si lasa-le in siropul dulce la foc mic timp de aproape o ora. Evita sa amesteci prea des in ele pentru a nu le rupe.
Scurge siropul ramas dupa fierbere, intinde cojile pe o hartie de copt sau pe o folie de aluminiu si lasa-le sa se usuce tip de 4-5 ore.
2. Usuca-le pentru ceai. Cojile uscate de citirice vor aduce o aroma placuta ceaiului negru. Decojeste citricele si indeparteaza de pe coaja lor cat mai mult din portiunea alba, cu gust amarui. Pune cojile la uscat intr-un loc racoros timp de cateva zile. Pastreaza-le intr-un borcan inchis etans, departe de lumina.
3. Adauga-le in feluri de mancare cu carne. Un strop de citrice va scoate in evidenta si alte arome adaugate in felurile cu carnuri.Fie pui coaja de citice in amestecul cu care marinezi carnea, fie le adaugi in umplutile pentru friptura. Daca faci o friptura gustoasa cu un pui intreg, poti pune chiar si o portocala intreaga in interiorul puiului atunci cand in bagi la cuptor.
4. Foloseste coji de citrice pentru infuzarea tariilor. Noua ne place foarte mult votca cu arome de citrice, iar cojile de portocala si lamaie sunt perfecte pentru a fi adaugate in ea. Lasa-le la macerat cel put