* Cititoarele de cod de bare pentru prescripţii au fost achiziţionate abia ieri
Dacă medicii de familie dispun de toate dotările pentru noul sistem de prescripţie electronică, începutul anului i-a prins nepregătiţi pe doctorii din unele spitale şi ambulatorii (fostele policlinici). Iar reţetele tipizate sunt deja de domeniul trecutului. Dacă până la 31 decembrie 2012 medicii puteau scrie în continuare reţete cu pixul când întâmpinau probleme la sistemul informatic, de la 1 ianuarie, aceştia sunt obligaţi să prescrie exclusiv în format electronic. Probleme au fost şi în unele farmacii. Cei care au vrut să ridice medicamente cu reţetă de la Farmacia Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au avut o surpriză în primele zile ale noului an. Unitatea este cam singura din judeţ care nu s-a conformat la timp noilor reglementări în vigoare privind prescripţia electronică. Potrivit directorului pentru contractare al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Buzău, jr. Simona Anghel, farmacia celui mai mare spital din judeţ nu şi-a achiziţionat în timp util cititor de cod de bare pe reţete electronice. Situaţia a fost rezolvată între timp. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău, Adriana Bratosin, cititoarele de cod de bare au fost cumpărate ieri în regim de urgenţă pentru ca până la sfârşitul zilei farmacia să poată elibera reţete.
De altfel, şi medicii din Spitalul Judeţean au avut probleme săptămâna trecută în eliberarea reţetelor electronice şi asta pentru că până la sfârşitul anului trecut nu s-a reuşit, se pare, punerea la punct a noului sistem informatic.
Modulul informatic, testat din octombrie
Modulul necesar există în spital de la 1 octombrie, dar până la 1 ianuarie 2013, când reţeta electronică a devenit obligatorie, s-au făcut testări. Asta deşi, teoretic, sistemul a devenit operaţional de la 1 iulie. “Eliber