Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei deranjează "mulţi vectori politici" şi "probabil treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă" de actuala putere care deţine o majoritate parlamentară de 70%.
"Observ că acest Mecanism deranjează mulţi vectori politici în ţara noastră. Probabil că treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă, deoarece de la înălţimea unei majorităţi de 70% şi după ce ai huiduit cu 50 de mii de oameni liderii europeni aflaţi la Bucureşti, este greu de crezut că un Mecanism generat de Comisia Europeană poate avea o foarte mare semnificaţie", a afirmat Diaconescu luni, la RFI.
El a arătat însă că MCV "contează, având în vedere rezonanţa politică şi decizională pe care o poate avea în unele state membre în legătură cu România".
De asemenea, consilierul prezidenţial a apreciat că următorul raport MCV de la sfârşitul acestei luni "va fi într-adevăr preocupant" şi va avea "o semnificaţie politică".
"Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, ce rezonanţă poate să aibă această evaluare, vă pot spune că va fi într-adevăr preocupant. Este un raport care vine suplimentar, chiar şi faţă de Bulgaria, în relaţia cu Comisia Europeană. Va avea o semnificaţie politică, vor fi elemente de natură politică legate în special de Parlament şi mai puţin cele de funcţionare a sistemului judiciar, paradoxal, dar asta este!", a spus Diaconescu.
Diaconescu a amintit că în perioada când el a deţinut "o funcţie instituţională", iar încrederea partenerilor UE privind ţara noastră era în creştere, "căpătase contur" o transferare către sistemul judiciar din România a monitorizării pe MCV, însă în urma evenimentelor din vara anului trecut "toată această construcţie a căzut".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la şedinţa plenului CSM, că raportul MCV