* Informarea privind medierea este obligatorie începând cu 1 februarie 2013
Dacă aveţi de gând să formulaţi o cerere de chemare în judecată, trebuie să ştiţi că de la 1 februarie 2013, dacă nu luaţi o lecţie despre mediere, acestea pot fi respinse pe temei de inadmisibilitate. Noua reglementare este una dintre ultimele schimbări în privinţa medierii în mai multe tipuri de acţiuni introduse la instanţă şi a intrat în vigoare chiar la finalul anului trecut.Informarea cu privire la mediere este o procedură nouă, prealabilă judecăţii, prevăzută de Legea 115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.
De reţinut este faptul că informarea va fi obligatorie şi nu medierea în sine. Conform art. 1 din Legea 192/2006, “Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate”. De asemenea, legiuitorul a stabilit că această procedură va fi gratuită, altfel s-ar încălca prevederile constituţionale privind accesul la justiţie.
Legea medierii există încă din anul 2006, însă numărul celor care au cunoştinţă de această metodă alternativă de soluţionare a litigiilor este nesemnificativ. Începând cu data de 1 februarie 2013, această obligativitate a informării vizează materii precum protecţia consumatorului, dreptul familiei, raporturile de vecinătate, domeniul răspunderii profesionale, litigii de muncă, litigii civile a căror valoare este sub 50.000 lei şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul nerespectării de către reclamant a dispoziţiilor privind informarea, legiuitorul a stabilit ca sancţiune respingerea acţiunii pe temei de inadmisib