Numărul fetelor care suferă de probleme mintale a crescut în urma „atacului susţinut“ de reclamele cu diete, alcoolul promovat peste tot, presiunea modei şi accesul la pornografie, potrivit cotidianului britanic „The Telegraph“. „Lumea corporatistă lacomă“ vede fetele, în special pre-adolescentele, drept ţinte uşoare pentru a fi exploatate, susţine editorul pe educaţie al cotidianului britanic. Steve Biddulph, specialist în psihologia copilului, este de părere că fetele sunt forţate să se maturizeze foarte repede şi avertizează că părinţii nu au succes în a le proteja de presiunile externe.
În noua lui carte, „Cum să creşti fete“, Biddulph spune că a observat în urmă cu cinci ani o schimbare în sănătatea mintală a fetelor.
Părinţii ar trebui să urmeze nişte paşi stabiliţi pentru a-şi proteja fetele, inclusiv să restricţioneze accesul la televizor, să interzică gadgeturile din dormitor şi să petreacă mai mult timp în familie, cu bunicii şi cu alte rude.
Observaţiile vin pe fondul preocupărilor constante, potrivit cărora copilăria este erodată de presiunea vieţii moderne.
În urmă cu un deceniu, Biddulph a abordat problemele cu care se confruntă băieţii, susţinând că sunt o „zonă de dezastru“, în timp ce fetele nu au nicio problemă, însă o schimbare radicală din ultimii ani a schimbat rolurile.
„Probleme precum tulburările de alimentaţie şi autovătămarea, care erau odată foarte rare, se petrec acum în fiecare clasă şi pe fiecare stradă. Mai mult decât atât, fetele sunt stresate şi deprimate într-un mod pe care nu l-am mai întâlnit până acum“, spune Biddulph.
Psihologul avertizează că fetele care trăiesc într-o „durere şi confuzie enormă“, motiv pentru care ajung să consume alcool şi să ia droguri. „Niciodată nu a fost copilăria atacată din atâtea direcţii, de la diete, alcool, presiunea modei la invazi