Bazandu-se, in mare masura, pe prevederile pactului de coabitare semnat cu premierul Victor Ponta, Traian Basescu a construit un veritabil cerc vicios. In ceea ce priveste gestionarea, in viitor, a Consiliului Superior al Magistraturii si, implicit, a marilor parchete. El a obtinut garantia controlului absolut, in viitoarea perioada de timp, nu numai asupra procurorilor, ci si asupra Justitiei in general. Dar exista si o solutie pentru ca societatea romaneasca sa iasa din acest cerc vicios.
Este un fapt fara precedent ca instanta suprema a Justitiei romane, Consiliul Superior al Magistraturii, sa fie condusa de un procuror. In definitiv, nu judecatorii sunt cei care, prin lege, ii controleaza pe procurori? De unde pana unde au ajuns acestia din urma sa-i conduca pe primii? Pe buna dreptate, Asociatia Magistratilor din Romania protesteaza si incearca, la limita, sa ia masuri pentru a schimba acest aranjament realizat de primul magistrat al tarii, Traian Basescu, care a si condus, de altfel, faimoasa sedinta de saptamana trecuta.
Ce posibilitati exista pentru moment? Si ce sanse sunt ca, pe termen lung, situatia sa se normalizeze si Justitia sa redevina libera iar procurorii sa nu mai fie manevrati politic? Astfel incat sa nu mai poata fi protejate de catre procurori si magistrati grupurile de interese nelegitime ale regimului Traian Basescu, in conditiile in care adversarii politici ai acestuia sunt supusi unor presiuni fara precedent.
Mai intai, pe termen scurt. Judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii pot demisiona in bloc. Evident, la cererea Asociatiei Magistratilor. Daca nu fac acest lucru, atunci lor li se poate retrage sustinerea, de catre aceeasi asociatie, astfel incat, pana la urma, vor trebui sa paraseasca CSM. In conditiile demisiei in bloc a judecatorilor, CSM nu mai are cvorum. Institutia este paralizata. Intreaga procedura