Premierul Victor Ponta continua seria gesturilor surprinzatoare in relatia cu UDMR. A numit-o, la sfarsitul saptamanii, pe Beatrix Gered, sustinuta de UDMR, la sefia Institutului National de Statistica, l-a anuntat consilier personal pe Gyorgy Frunda si l-a renumit secretar de stat la educatie pe Kiraly Andras Gyorgy. Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, exista o intreaga lista negociata personal de Victor Ponta, nu de USL, inca din vara, privind mentinerea unor reprezentanti UDMR in anumite functii (Agentia de Mediu, institutii deconcentrate etc). Ce sens au toate aceste manevre? Ce urmareste, de fapt, premierul Victor Ponta?
La prima vedere, multi se vor repezi sa spuna ca scopul este, evident, pur politic si ca liderul PSD pastreaza UDMR in sferele puterii pentru a tine in sah mai departe PNL si PC, aratandu-le ostentativ partenerilor de alianta ca poate forma oricand, la o adica, o majoritate alternativa in Parlament. Pana una alta, Ponta a anuntat public deschiderea negocierilor cu UDMR in seara alegerilor, pe 9 decembrie, imediat dupa inchiderea urnelor, cu scopul declarat de a-i coopta la guvernare si de a incerca formarea unei majoritati constitutionale inclusiv cu ajutorul Uniunii.
A fost nevoie, ne amintim cu totii, de interventia baronilor PSD si de reactii violente din partea lui Dan Voiculescu si a liderilor PNL pentru a-l determina pe Victor Ponta sa nu-i coopteze pe maghiari la guvernare, in ciuda unui acord secret de colaborare semnat inainte de alegeri intre USL si UDMR. Exista, deci, toate motivele sa credem ca Victor Ponta are un plan pe termen lung cu UDMR, promovandu-i discret oamenii in esaloanele doi de putere, chiar daca n-a reusit sa-i includa oficial la guvernare, cu ministri si tot tacamul.
“Nu a intrat UDMR la guvernare si UDMR nu are nici un fel de legatura cu aceasta numire”, a explicat prim