Acordul făcut public joia trecută de Kelemen Hunor conţinea mai multe prevederi avantajoase pentru UDMR, printre care,dincolo de cooptarea la guvernare, Uniunea obţinea un cuvânt greu în dezbaterile despre modificarea Constituţiei, în problema regionalizării şi în modificarea Legii educaţiei. În cele din urmă obţinea şi mult discutata linie în limba maghiară la UMF Târgu Mureş atacată de USL anul trecut.
Acordul făcut public de Kelemen clarifică cel puţin motivul pentru care Victor Ponta a anunţat încă din seara alegerilor că va începe negocierile cu UDMR în vederea constituirii unei majorităţi: la articolul 1 litera (a) se prevede explicit că, „în cazul în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR". În schimb, în aceeaşi seară, Crin Antonescu declara referitor la cooptarea UDMR la guvernare că „nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă la guvernare". După cum arată Acordul de colaborare politică dintre USL şi UDMR, semnat pe 1 octombrie atât de Ponta, cât şi de Antonescu, exact despre acest lucru a fost vorba: o alianţă USL-UDMR la guvernare.
Veto UDMR pentru modificarea Constituţiei
Şi nu numai că erau de acord să îi coopteze pe maghiari la guvernare, dar liderii USL se arată deosebit de generoşi cu UDMR în chestiuni extrem de sensibile cum ar fi modificarea Constituţiei şi regionalizarea. Astfel, USL garantează UDMR „să promoveze în perioada 2012-2016 doar în baza acordului comun iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială, adoptarea legislaţiei care să garanteze «drepturile culturale», reprezentarea proporţională a etnicilor maghiari în instituţii, deconcentrate şi structurile administraţiei locale şi judeţene şi înfiin