După ce în urmă cu doar câteva săptămâni au fost constatate cinci cazuri de scarlatină în două şcoli din municipiul Arad, medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au depistat încă opt cazuri de infecţie, în ultimele zile ale lunii decembrie. În toate cele opt cazuri este vorba despre copii de grădiniţă şi de clase primare şi gimnaziale.
Medicii constată o uşoară creştere a numărului de cazuri, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea cuprinsă între trei şi 12 ani. „Doi pacienţi provin din municipiul Arad şi tot atâţia din Neudorf, unde este vorba despre două surori infectate. Totodată a mai fost depistat câte un singur caz în Zimandu Nou, Lipova, Şimand şi Fântânele“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Scarlatina este o infecţie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai că provoacă o infecţie a gâtului, dar produce şi o toxină care cauzează erupţia distinctivă a scarlatinei. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alţii, deci este posibil că nu toţi membrii familiei care sunt infectaţi să aibă erupţia, deşi au gâtul streptococic.
Scarlatina este contagioasă pentru oamenii care intră în contact apropiat cu un copil infectat. Complicaţiile sunt rare, dar pot include infecţii mai profunde ale ţesuturilor, febra reumatică şi infecţii ale rinichilor.
Erupţia durează de obicei 4-5 zile, apoi se atenuează, apoi pielea de pe gât şi faţă încep să se cojească, iar în final se cojesc şi mâinile şi picioarele.
„Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este patru – opt ani. Pe la zece ani, cei mai mulţi copii au propria imunitate faţă de toxina produsă de bacterie. Întrucât infecţia este transmisă prin fluidele din căile respiratorii (secreţiile respiratorii), rata infectării este mai ridicată în zonele aglomerate. Infecţia este însoţită de o