Scris de Otilia Șandor - Mai mulţi copii oncologici au fost trataţi din banii fundaţiei “Protejaţi copiii”.
Numai bunăvoinţa bihorenilor şi chibzuinţa oncologilor pediatri a făcut ca mulţi copii cu cancer să nu rămână fără tratament, în pofida sincopelor pe plan european a citostaticelor.
Dr. Gabriela Miculschi, reputat onco-hematolog pediatru, informează că din procentul de 2% direcţionat anul trecut de către mulţi bihoreni din veniturile lor către fundaţia Spitalului Municipal “Dr. Gavril Curteanu” s-au adunat peste 12.000 lei. Spre diferenţă de alţi ani, din această sumă şi din rezerva de bani mai veche a fundaţiei, nu s-au mai cumpărat aparate şi materiale sanitare pentru oncologia pediatrică. Astfel, numai în luna noiembrie şi decembrie 2012, au fost cheltuiţi 6.000 euro pentru citostatice la copiii cu cancer din spital şi acum se efectuează proceduri pentru cumpărarea din Spania a unei alte medicaţii în sumă de 1.300 euro, tot pentru citostatice la un copil.Sistem european
Doctoriţa a explicat că de o vreme s-a stopat producţia la unele citostatice în Europa, din motive de siguranţă. O vreme, copiii cu cancer de la Curteanu au primit citostaticele din rezervele unităţii, apoi medicii au început să apeleze la rezervele spitalelor din alte oraşe din ţară şi străinătate. La finele anului trecut, dr. Raed Arafat a promis pe vremea cât a fost ministru interimar la Sănătate că va rezolva problema citostaticelor din ţara noastră, dar nu a reuşit întrucât penuria nu e la nivelul ţării noastre ci la nivel european, fiindcă fabricile de profil nu au mai produs unele astfel de tratamente.
Noroc cu bihorenii care au donat fundaţiei bani sau au direcţionat 2% din impozitul pe veniturile lor. Cu sumele din fundaţie, medicii onco-pediatri au început să caute citostaticele prin bruma de rezervă ale altor state.
Doctoriţa crede că sincopa din sistemul e