Asociaţia profesională spune că ar fi trebuit respectată cutuma instaurării unui judecător la conducerea Consiliului şi solicită judecătorilor să îşi exprime voinţa în cadrul adunărilor generale.
UPDATE. Într-un comunicat de presă, CSM precizează că după votarea propunerii de revocare a învestirii Oanei Schmidt Hăineală în funcţia de preşedinte al CSM au fost predate 11 buletine, toate de respingere a cererii, restul de şapte buletine de la ceilalţi membri ai CSM nefiind predate. Astfel, CSM arată că, prin Hotărârea nr. 2 din 4 ianuarie, Secţia pentru judecători, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, a decis solicitarea revocării Hotărârii nr. 8 a Plenului CSM prin care a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului procurororul Oana Andrea Schmidt-Hăineală. SCANDAL ÎNTRE ŞEFII MAGISTRAŢILOR Judecători contra procurori. Horaţius Dumbravă: „CSM s-a politizat, a împrumutat tehnici de manipulare, de construcţii şi jocuri politicianiste!”
"În motivarea Secţiei de judecători a fost invocat un presupus blocaj instituţional generat de inexistenţa unei candidaturi pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului ca urmare a respingerii de către Plenul CSM a candidaturii doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica", a precizat CSM. Astfel, a fost convocată o nouă şedinţă de plen, pentru ora 17.15, în cadrul căreia Secţia pentru judecători a CSM a propus suplimentarea ordinii de zi a şedinţei cu solicitarea de revocare a Hotărârii nr. 8 a Plenului.
"Propunerea de suplimentare a fost supusă votului şi, cu majoritatea celor 18 membri prezenţi, a fost aprobată, fiind distribuite ulterior 18 buletine de vot privind aprobarea/respingerea propunerii de revocare a Hotărârii nr. 8 a Plenului CSM", se mai arată în comunicatul citat. După dezbateri au fost predate aparatului tehnic 11 buletine, toate exprimând votul de respingere a propunerii, restul de şapte bule