România se trezeşte. Începe să-şi numere oamenii, să vadă câţi au mai rămas, câte locuri de muncă mai sunt, începe să se uite mai atent la ce produc aceşti oameni.
Premierul Ponta s-a trezit că nu mai iese PIB-ul pe care se baza în estimările pentru 2013. Dar ca să scoţi ceva, trebuie să acţionezi, nu să aştepţi inerţia statisticii
Când Statistica a venit în martie 2012 cu un PIB pe 2011 de 578 miliarde de lei, cu 30 miliarde de lei mai mare decât cel estimat de Comisia de Prognoză şi luat în calcul pentru buget, nu au fost proteste.
Nimeni din guvernul din "umbră" al USL de atunci, vreun specialist, nu şi-a exprimat surpriza. Dimpotrivă, atunci când au preluat puterea, în mai 2012, situaţia a convenit de minune. Dintr-o dată, PIB-ul pe 2012 a devenit mai mare.
În loc de 579 miliarde de lei cât era PIB-ul iniţial estimat pentru 2012, veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetar s-au împărţit la 608 miliarde de lei. Şi aşa au putut fi majorate salariile fără să fie afectat prea mult deficitul bugetar. Când au venit datele semidefinitive în decembrie 2012, cu 22 miliarde de lei mai reduse decât estimările, deodată a devenit o problemă faptul că PIB-ul pe care se baza bugetul pe 2012 şi cel pe care se va baza bugetul pe 2013 este mai mic.
Dar creşterea economică nu vine din inerţie, iar când apuci să faci promisiuni de reîntregire a salariilor trebuie să ştii pe ce te bazezi. Aici îi revine un rol cheie Comisiei de Prognoză, care a acceptat fără crâcnire că s-a înşelat în aşteptările sale privind PIB-ul pe 2012 cu 30 miliarde de lei şi apoi a reconstruit estimările pe 2012 şi 2013 pornind de la noua bază.
Este periculos să te înşeli în prognoză,dar şi mai periculos este să te înşeli în sens negativ, nu pozitiv. Adică să estimezi un PIB de 100 şi el să fie de 120. Pentru că automat toată construcţia pe care o faci pentru viitor se va b