Joi, la prima şedinţă din acest an a Băncii Centrale Europene (BCE), întrebarea cea mai importantă este dacă instituţia va menţine mai departe dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%, scrie publicaţia franceză La Tribune. Luna trecută, BCE a decis să nu se atingă de dobânda cheie, deşi multe voci cereau reducerea acesteia chiar şi sub valoarea actuală, pentru a impulsiona economia euro după două trimestre consecutive de declin şi perspective slabe pentru anul 2013.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a recunoscut anterior că posibilitatea ca dobânda să fie modificată a fost "îndelung discutată" la reuniunea din decembrie a guvernatorilor, iar decizia de a o menţine la nivelul curent nu a fost în niciun caz unanimă.
Însă la momentul actual pare prematur ca BCE să adopte noi măsuri de relaxare monetară. În pofida faptului că dobânda cheie, cea care determină costul de împrumut, este ţinută la un nivel redus de mai multe luni, creditarea este îngheţată. Împrumuturile către sectorul privat în zona euro au scăzut în noiembrie 2012 pentru a şaptea lună consecutivă. Şi Yves Mersch, cel mai nou membru al consiliului BCE, a spus luna trecută că se opune unei noi reduceri a dobânzii cheie, pentru că nu ar avea niciun efect.
Ce-a fost mai rău a trecut?
Sunt totuşi semne că economia zonei euro îşi revine din recesiune. Indicele PMI, publicat de compania de cercetare financiară Markit, a atins maximul ultimelor nouă luni. Indicele măsoară achiziţiile efectuate de companii şi, astfel, activitatea economică din sectoarele, ţările sau regiunile pentru care este calculat.
Mai mulţi lideri europeni, între care preşedintele francez François Hollande şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, sunt de părere că greul crizei a trecut.
Membrii BCE sunt însă mai prudenţi. Deşi a recunoscut că zona euro este mai stabilă decât anul