Incinerarea lui Sergiu Nicolaescu a dat naştere unor controverse fără precedent care, la rându-le, au creat situaţii fie explozive, consumate în stradă, fie ciudate, petrecute în stil miliţienesc în spatele zidurilor Crematoriului Vitan Bârzeşti din Capitală. Incinerarea lui Sergiu Nicolaescu a dat naştere unor controverse fără precedent care, la rându-le, au creat situaţii fie explozive, consumate în stradă, fie ciudate, petrecute în stil miliţienesc în spatele zidurilor Crematoriului Vitan Bârzeşti din Capitală.
Dacă omul de rând a protestat chiar la catafalcul regizorului, arătându-şi nemulţumirea faţă de decizia familiei de a-l incinera, maimarii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi-au trimis emisari la crematoriu, pentru a se asigura că nu se va ţine nici o slujbă la căpătâiul lui Nicolaescu. Obişnuţi ca fiecare incinerare să fie precedată de o mică slujbă ţinută de un preot fară parohie, de fapt câteva cuvinte rostite în afara canoanelor bisericeşti, lucrătorii de la crematoriu au constatat uimiţi că preotul lor nu a venit la incinerarea maestrului. “Nu incinerăm niciodată pe cineva fără ca preotul nostru să nu spună câteva cuvinte. Acum (n.r. - sâmbătă) nu s-a mai ţinut acea slujbă, cum îi zicem noi. Asta pentru că preoţi sub acoperire, în haine civile, au supravegheat incinerarea lui Nicolaescu pentru a se asigura că sunt respectate interdicţiile ortodoxe de a se ţine vreo slujbă înainte de incinerare”, ne-au dezvăluit angajaţi ai crematoriului. De cealaltă parte, BOR susţine că la incinerarea regizorului nu a fost trimis, oficial, nici un reprezentant al Bisericii.
Din motive pe care încă nu le-a explicat, Iolanda Nicolaescu (86 de ani) şi-a anunţat intenţia pe mai multe posturi de televiziune că va păstra în casă cenuşa frate lui ei, Sergiu, incinerat acum două zile. Femeia a declarat că va ţine până la vară urna cu cenuşa fratelui ei când, se presu