Sistemul de plată pentru conţinutul online a devenit din ce în ce mai folosit de către site-urile ziarelor americane din Statele Unite. Astfel, 11 dintre cele 20 cele mai mari publicaţii taxează accesul la conţinutul online sau a anunţat că au planuri pentru a introduce acest sistem, potrivit The Guardian.
Printre aceste publicaţii se numără primele patru titluri din America - Wall Street Journal, USA Today, New York Times şi Los Angeles Times.
Gannett, cel mai mare grup de media din SUA, a extins acest sistem la majoritatea publicaţiilor deţinute în ultimele 12 luni, la fel ca şi trusturi precum Tribune and MediaNews, în timp ce grupurile McClatchy şi EW Scripps vor începe să taxeze conţinutul din acest an.
De asemenea, Washington Post a anunţat luna trecută că a luat în calcul această strategie şi că o va implementa din 2013.
New York Times, publicaţia care a introdus acest sistem din martie 2011, a avut până în prezent 566.000 de abonamente plătite pentru conţinutul online.
Potrivit unei analize Bloomberg, firma de investiţii Evercore Partners estima că aceste subscrieri ale NY Times au adus în 2012 venituri de 92 milioane dolari, care reprezintă aproximativ 12% din veniturile din abonamente ale grupului.
În plus, veniturile din subscrierile digitale, împreună cu cele din abonamente, vor face ca 2012 să fie primul an în care grupul a câştigat mai mult din abonamente decât din publicitate.
Cu toate acestea, criticii acestui sistem spun că ziarele ar putea face mai mulţi bani din publicitate dacă nu ar avea sistemul de plată pentru conţinutul online, întrucât ar avea mai mulţi cititori.
În schimb, un reprezentant al Globe & Mail spune că preţul reclamelor online a scăzut în ultimii ani, ceea ce face dificil ca ziarele să se finanţaze doar din publicitate.
Donald Graham, directorul executiv al Washington Post,