Cei care tânjesc să aibă viaţa unui star rock ar trebui să ia aminte: muzicienii îşi trăiesc viaţa din plin, dar mor prea tineri. Un studiu recent realizat în Marea Britanie a arătat că, în ultimii 50 de ani, artiştii rebeli au murit mai repede decât restul populaţiei, potrivit cotidianului „The Independent“.
Un stil de viaţă bazat pe „sex,droguri şi rock and roll“ – aşa cum fac deseori unii muzicieni - poate fi plin de farmec, dar poate avea ca efect morţi tragice, aşa cum s-a întâmplat cu Amy Winehouse şi Whitney Houston.
Studiul „Să mori ca să devii faimos“ arată că, pentru interpreţii solo există mai multe riscuri să moară tineri decât pentru membrii unei formaţii. De asemenea, a fost relevat faptul că o treime dintre cei ce au murit prematur au fost victimele unor abuzuri în copilărie.
Starurile rock riscă mai mult
Mark Bellis, profesor la Universitatea John Moores din Liverpool a studiat poveştile dramatice ale unor cântăreţi precum Tupac sau Sid Vicious pentru a examina legătura dintre faimă şi moarte prematură.
„Am vrut să analizăm riscurile asociate statutului de star rock, care par a fi mai mari decât în cazul celorlalte genuri“, a declarat profesorul Bellis pentru „The Independent“.
După ce a studiat viaţa a 1.489 de muzicieni (din Nordul Americii şi din Europa) care au devenit celebri din anii ’50 şi până în 2006, profesorul a constatat că starurile „au marja de supravieţuire redusă faţă de restul populaţiei“.
Rezultatul a fost publicat în jurnalul online BMJ Open şi a arătat că în Regatul Unit că, dintre muzicienii care au murit tineri, 5,4% erau membri ai unor formaţii, iar 9,8% erau cântăreţi solo. Ambele procentaje s-au dublat în Statele Unite.
„Această cultură prezintă oamenilor un anumit mod de viaţă care nu a fost benefic multora“, adaugă Bellis.
Celebrul Club 27
Obsesia privind morţile pr