La nici trei zile după ce a semnat decretul de naturalizare a lui Gérard Depardieu, Vladimir Putin l-a primit sâmbătă în vizită pe marele actor francez. După ce şi-a recuperat de la şeful Kremlinului noul paşaport rusesc, Depardieu a luat duminică drumul Mordoviei, regiune a Rusiei cunsocută pe vremuri pentru cumplitele sale gulaguri.
O regiune care acum îi oferă actorului francez casă, pământ şi chiar un post de ministru al culturii. Rusia, noua ţară adoptivă a lui Gérard Depardieu, este prezentată drept un paradis fiscal.
Intr-adevăr statul rus a optat pentru o cotă unică de impozitare. Această aşa-zisă "flat tax" este de 13 la sută şi se aplicà pe ansamblul veniturilor. Impozitul în Rusia poate fi aşadar mai greu de suportat pentru anumite familii decât în Franţa, ţară în care impozitul se calculează pe tranşe de venit şi deci creşte cu cât veniturile sunt mai mari. Spre nenorocul lui Depardieu, amicul său presedinte, Vladimir Putin anunţase într-un discurs la mijlocul lui decembrie că vrea sà se inspire din modelul francez. El a cerut astfel guvernului rus să aplice un impozit pe bunurile de lux, "chiar şi pe imobile şi maşini, oricât de greu ar urma să fie acest lucru" spunea atunci Putin.
Revenind acum la cazul actorului franco-rus, a-ţi plăti impozitele într-o ţară presupune că stai efectiv în acea ţară din punct de vedere fiscal, cu alte cuvinte cel puţin 6 luni pe an. Naţionalitatea nu are nicio valoare - mai puţin la americani - şi deci, chiar şi rus fiind, Depardieu nu devine automat şi rezident fiscal rus. Pentru moment, actorul nu are în străinătate decât o casă în Belgia. Dacă se mută efectiv şase luni plus o zi acolo, el va plăti impozite - doar pe salariu, nu şi pe avere - în Belgia şi nu în Rusia.
Cu alte cuvinte, câtă vreme nu va trăi în Rusia sau în Belgia actorul tot în Franţa îşi va plăti impozitele pe venit . Taxe