Profitând de liniştea sărbatorilor, Victor Ponta a anunțat că renunță anul acesta la prima promisiune electorală majoră: introducerea impozitului progresiv 8-12-16%. Ponta a argumentat: “noi, social-democraţii, am spus: nicăieri în lume… – se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, e adevărat – dar nicăieri în lumea civilizată oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au o sută de lei, şi când au un milion.”
Ce au în comun excepțiile la “Nicăieri în lume”? Impozitul unic pe venit se regăseşte în România, Rusia, Bulgaria, Belarus, în țări baltice, foste republici URSS şi republici din Balcani- un spațiu cu o tradiție regăsită a iobăgiei , un spațiu al inegalității economice, mai nou între oligarhi şi oamenii de rând, între cei care îşi permit servicii private de pază, educație şi sănătate şi cei care rămân la serviciile de stat, subfinanțate în condițiile unui impozit regresiv.
Pentru a evita impozitul francez de 75% pe veniturile mai mari de 1 milion de euro, Gerard Depardieu a ales să devină cetățean rus. Dacă va petrece şase luni în Rusia ar putea plăti impozit de 13%. De ce n-a ales Depardieu România? În 2008, fiul actorului murea după ce se îmbolnăvea de pneumonie pe platourile de filmare din România. Guillaume Depardieu suferea de o serie de afecțiuni şi i se aduceau medicamente din Franța. Fiul actorului a fost consultat de doctorii români de la spitalul de urgență Floreasca. La vremea respectivă au existat speculații că doctorii români puseseră un diagnostic greşit. Guillaume Depardieu a fost transportat de urgență într-un spital universitar de stat din Paris.
Pentru că Gerard Depardieu nu se va trata în spitale ruseşti pentru oameni de rând, gestul lui rămâne unul oportunist. Mai nou, Depardieu este un simbol al capitalismului rus, apărând în reclamele la cardurile de credit Sovietsky Bank. Însă doar acum câțiva ani Depardieu accept