Mii de gălăţeni au participat ieri la slujba de sfinţire a apelor oficiată la malul Dunării de arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS dr Casian Crăciun. Tradiţia sfinţirii apelor fluviului datează de câteva sute de ani, din vremuri când Dunării i se mai spunea şi „Iordanul Românilor" şi exista obicieiul ca înainte de a porni la luptă oştenii să meargă la malul Dunării, pentru a se închina şi a se ruga pentru victoria oastei şi pentru a bea trei înghiţituri din apa fluviului.
După slujba de sfinţire a Agheasmei Mari din 12 căzi mari de lemn, oficiată lână altarul Bisericii Sf. Precista, a avut loc ritualul salvării crucii din ape. Arhiepiscopul Dunării de Jos a aruncat crucea de lemn de la bordul Pânzarului Moldovenesc şi pentru salvarea ei s-au aruncat în apele îngheţate 9 bărbaţi. Cel care a scos crucea din apă este Drumăzescu Gabriel, de 23 de ani, din Frumuşiţa, care a participat pentru prima dată la eveniment.
Tradiţii: „Ceata Chiraleisei", „Ardeasca", aflarea rodului şi visarea ursitului
Obiceiurile de Bobotează încheie Sărbătorile de Iarnă la Dunărea de Jos. În satele gălăţene, Boboteaza este întâmpinată prin multe obiceiuri străvechi, unele diferind de la zonă la zonă.
Spre exemplu, în Lunca Siretului, la Movileni, Sendreni şi Braniştea, gospodăriile sunt colindate de „Ceata Chiralei-sei", care înconjoară casa şi grajdurile, sunând din tălăngi şi urându-le gospodarilor să aibă un an îmbelşugat. Spre seară, pe un tăpşan de la marginea satului se dă foc unei grămezi de paie şi frunze uscate, iar flăcăii joacă „Ardeasca" în jurul focului şi sar peste flăcări, pentru a se curăţi şi a fi feriţi de boli tot anul. Noaptea târziu, fetele şi flăcăii pun de aflarea rodului. Merg împreună în grădină, taie crenguţe de la pomi diferiţi şi le aşează într-o oală la căldură, după cum va înverzi fiecare rămurică, aşa fiind şi roadele pomilor peste an.