Furnizorii de servicii medicale semnează în această perioadă acte adiţionale la contractele negociate anul trecut cu CJAS, sumele fiind în măsură să asigure, după cum consideră reprezentanţii CJAS, o bună funcţionare a sistemului.
Medicii de familie, reprezentanţii spitalelor, ai laboratoarelor, furnizorii de dispozitive medicale, farmaciştii etc. stau la rând în aceste zile să încheie acte adiţionale pentru lunile ianuarie şi februarie, la contractele semnate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate anul trecut.
„Avem o filă de buget bună”, a declarat directorul pentru relaţii contractuale al CJAS, Sorina Oancea.
Asta înseamnă că spitalele vor avea fonduri care le asigură funcţionarea, vor exista în continuare liste de aşteptare la dispozitivele medicale, dar se vor putea rezolva situaţiile grave, laboratoarele vor răspunde solicitărilor nu doar în primele zile din lună etc. Lucrurile stau atât de bine încât o veste bună este că în judeţ rămâne acelaşi număr de paturi pentru care se poate încheia contract, adică nu se mai operează reduceri, deşi aproape toate spitalele au înregistrat în 2012 servicii peste contract şi au dovedit că pot semna pentru servicii de valori cu mult mai mari decât ce li se oferă.
Negocierea noilor contracte se va realiza, foarte probabil, de-abia în martie. Unul dintre obiective pentru viitoarele contracte este creşterea sumelor pentru îngrijirile la domiciliu.
„Sperăm ca pentru îngrijirile medicale la domiciliu să primim mai mult decât anul atrecut, pentru că am solicitat să nu se mai ţină cont de istoric, iar acest sector are potenţial să se dezvolte, având în vedere listele de aşteptare”, a mai spus Oancea.
În 2012, numai patru furnizori de servicii medicale de îngrijire la domiciliu au avut contracte cu CJAS, pe sume deloc de invidiat. Chiar mai rea decât situaţia lor a