Evolutia creditarii va fi in stransa legatura cu cea a economiei si in 2013. Majoritatea specialistilor se asteapta la o crestere a pietei creditarii din Romania in acest an, dar una usoara, cu o singura cifra. Vezi care sunt tendintele anului si cum vor evolua imprumuturile in lei, dar si cele din programul guvernamental Prima Casa.
"Perspectivele activitatii de creditare nu sunt foarte optimiste pentru anul 2013, avand in vedere riscurile care planeaza asupra procesului de ajustare a bilanturilor bancilor la nivel european (cu efecte asupra liniilor de finantare pentru subsidiare)", a declarat Catalina Molnar, economist-sef UniCredit Tiriac Bank.
"In plus, trendul de deteriorare a portofoliilor bancilor este de asteptat sa continue, dar si cerintele suplimentare de provizioane in urma auditului cerut de BNR in 2012 ar putea afecta atat profitabilitatea sistemului bancar cat si oferta de credite", a mai spus Molnar.
In acelasi timp, oficialii Bancpost nu vad modificari majore pe piata creditarii in acest an fata de 2012, cererea de credite ramanand relativ redusa fiind influentata de increderea clientilor care este la un nivel redus si de gradul de indatorare ridicat.
Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker, a precizat ca din 2009, niciun inceput de an nu prezenta semne optimiste pentru piata creditarii.
"Ca si pana acum, evolutia creditelor va depinde in mod direct de situatia economica a Romaniei si a Europei in general. Vom avea un Guvern care a creat asteptari enorme populatiei prin promisiunile electoarale si nu ne ramane decat sa speram ca masurile populiste nu vor afecta foarte mult subreda stabilitate economica existenta", a spus Liviu Andrei.
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, se asteapta ca anul 2013 sa ramana destul de dificil pentru sistemul bancar da