Numirea, în Statele Unite, a republicanului Chuck Hagel în funcţia de responsabil cu Apărarea pare să provoace o anumită nelinişte în Israel. Preşedintele Parlamentului israelian consideră chiar că această numire ar putea implica o modificare “pe ansamblul echilibrului strategic mondial”.
Personalitatea lui Chuck Hagel este scrutată însă cu atenţie, în acest moment, şi în numerose alte ţări, pentru că atît prietenii cît şi duşmanii Americii vor să înţeleagă care sunt adevăratele intenţii ale lui Barack Obama şi ce se ascunde în spatele recentelor numiri.
Despre Chuck Hagel se spune că este un republican atipic care a cunoscut direct, în Vietnam, experienţa dură războiului. Ca şi noul responsabil cu externele, John Kerry, de altfel. Putem spune deci că în prezent echipa cu care Barack Obama se lansează pe terenul politicii externe este formată din doi oameni reticienţi la ideea unor noi intervenţii militare americane în lume. Aceşti doi oameni, scrie Le Monde, nu fac parte în nici un caz, în materie de gîndire strategică, din familia celor care l-au sfătuit cu peste zece ani în urmă pe preşedintele George Walker Bush să intre în Afganistan şi în Irak.
Cu siguranţă că în adîncul lor toţi aceşti trei bărbaţi pe cale de a concentra în mîinile enorme responsabilităţi, este vorba de Barack Obama, Chuck Hagel şi John Kerry sunt mai puţin voluntarişti şi mai prudenţi. Să fie însă omul care ar trebui să se ocupe acum de apărare şi un veritabil “izolaţionist”, cum cred unii? Un senator republican, Lindsay Graham, a declarat că niciodată în istoria Statelor Unite nu a fost numit la apărare um om mai ostil Israelului decît acum, odată cu alegerea lui Chuck Hagel. Ceea ce interesatul a ţinut să dezmintă imediat, afirmînd că sprijinul său faţă de statul Israel este total.
Unii îşi amintesc însă de anumite declaraţii făcute în trecut de Chuck Hagel, de