Guvernul Ponta intenţionează introducerea unui nou impozit pentru serviciile din turism, dar hotelierii şi proprietarii de pensiuni privesc ideea cu scepticism.
Premierul Victor Ponta a anunţat recent că a convenit cu ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, introducerea unui impozit forfetar la servicii. Decizia Cabinetului Ponta vine la aproape doi ani de când Guvernul Boc a hotărât să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar. La vremea respectivă, Executivul a renunţat la idee, invocând dificultăţi legate de administrarea unui asemenea sistem. Prin urmare, cum văd acum investitorii din turism planurile lui Victor Ponta?
Preşedintele Patronatului Hotelierilor din Mamaia, Nicolae Bucovală, spune că, în principiu, este de acord cu plata unui impozit forfetar. Să se implementeze însă un sistem ca în Occident, spune el, amintind că hotelierii au mai plătit un fel de impozit forfetar anii trecuţi, care nu era însă decât impozit minim. Bucovală avertizează că trebuie avut în vedere că în România există mai multe tipuri de turism, de la cel de pe litoral, la balnear şi montan, de exemplu, şi lucrurile trebuie tratate diferenţiat. "Nu putem vorbi la general. Dacă mie îmi pune o sută de lei pe cameră şi am un hotel de 200 de camere, e OK, plătesc 20.000 de lei şi «la revedere». În felul ăasta colectarea e mult mai corectă", a spus şeful hotelierilor din Mamaia. „Dacă fac aceeaşi chestie pe care a făcut-o Boc, nu o putem saluta. Suntem pentru impozitul forfetar, dar în sistem occidental, ca în Anglia".
„Este o idee bună, dar cu un amendament esenţial: valoarea lui", precizează şi Tănase Barde, hotelier din sudul litoralului. În opinia sa, în funcţie de valoarea impozitului, această idee foarte bună se poate transforma într-una foarte proastă. Barde consideră că pr