La cea de-a doua ediţie a Galei LSRS, care a avut loc în 2011, Cristina Ghenoiu (31 de ani) a fost desemnată cel mai bun student român în străinătate al anului 2010. Cristina este o tânără cercetătoare care luptă pentru descoperirea unor tratamente pentru diferite tipuri de cancer, încercând să descopere mecanismele care declanşează boala, acum activând în cadrul unui laborator al celebrei Rockefeller University.
A plecat din ţară încă din 1998, cu prestigioasa bursă United World Colleges pentru a reprezenta România la Liceul Lester B. Pearson din Canada. Aici a redescoperit pasiunea pentru ştiinţă şi a ales să-şi continue studiile în biochimie la Colegiul Mount Holyoke, unde a absolvit cu Magna Cum Laude, un înalt calificativ acordat în învăţământul universitar şi High Honors pentru teza în chimie cuantică.
În 2002 a lucrat într-unul dintre laboratoarele de cercetare ale Universităţii Harvard, iar ultimul ei articol ştiinţific a fost publicat în revista „Science“. Ea urmează să-şi termine doctoratul în biologie celulară şi cromozomială la Universitatea Cornell.
Ai petrecut o mare parte din activitatea de cercetare încercând să înţelegi mecanismele care duc la declanşarea cancerului. De ce te-ai axat tocmai pe aceasta problemă şi ce observaţii noi ai făcut?
Două aspecte ale acestui domeniu de cercetare m-au atras enorm:
1. sunt mechanisme esenţiale pentru supravieţuirea multor tipuri de celule;
2. descoperirile făcute despre aceste mechanisme au potenţialul de a genera tratamente pentru o serie de maladii.
Cât despre cercetarea mea, ne pregătim să trimitem spre publicare un nou articol. De această dată, împreună cu colegii mei, suntem pe cale să desluşim modul de activare al unei proteine foarte interesante numite Haspin.
Această proteină, la rândul ei, controlează activarea altor proteine implicate în diferite tipuri d