Au trecut aproape cinci ani de când acţiunile AIG s-au prăbuşit cu 60% într-o singură zi, lăsând compania pradă colapsului, când Unchiul Sam s-a năpustit cu 182 miliarde de dolari să o salveze. Dar AIG probabil are memorie scurtă, deoarece în cursul ştirilor de luni a ajuns să se discute că AIG se gândeşte să dea în judecată guvernul Statelor Unite în legătură cu planul prin care a salvat compania, scriu cei de la Atlantic Wire.
Conducerea companiei va discuta această idee cu acţionarii la întrunirea de miercuri.
Furia AIG nu este aşa mare că guvernul american a salvat-o (Nu ar fi avut cum să fie acum furioşi dacă nu s-ar fi produs salvarea). Mai pe româneşte, asta ar putea suna ca, aşa: pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti.
Cei de la AIG şi-ar fi dorit să fie salvaţi un pic diferit. „Procesul nu ar fi intentat pe motiv că salvarea nu ar fi fost necesară”, scriu cei de la New York Times.
„Procesul invocă de fapt natura oneroasă a salvării – preluarea a 92% din controlul companiei, ratele înalte ale dobânzilor pentru împumutul de salvare şi vărsarea de miliarde către clienţii de pe Wall Street ai asigurătorului – privând astfel acţionarii de zeci de miliarde de dolari şi violând Al cincilea amendament, care interzice preluarea proprietăţii private pentru uzul public, decât fără compensaţii”.
O astfel de atitudine ar putea fi catalogată drept „calul de dar nu se caută la dinţi” sau „nu muşti mâna care te hrăneşte”. Sau amândouă.
Sincronizarea potenţialului proces din partea AIG este puţin ciudată. Compania tocmai şi-a finalizat plăţile către guvern în urmă cu o lună, când Trezoreria a anunţat vânzarea ultimului pachet din din acţiunile AIG, de pe urma cărora a făcut un profit considerabil, de 22 miliarde dolari.
În urmă cu o săptămână, AIG a lansat cu mare pompă o campanie cu sloganul „Thank You America”, pentru