În 2012, deşi s-au înregistrat noi recorduri negative, per total preţurile apartamentelor au scăzut cu maximum 5%
Proprietarii de apartamente nu au mai fost dispuşi să renunţe la pretenţii, garsonierele având cea mai mare scădere
Totuşi, anul acesta, piaţa apartamentelor vechi pare nevoită să mai înfrunte un obstacol: modificarea Programului Prima Casă exclusiv pentru segmentul de locuinţe noi
Anul trecut, preţurile apartamentelor au atins noi minime, însă, per total, scăderile au fost de maximum 5%, potrivit unei analize realizate de anunţuriparticulari.ro. "Perioada de criză imobiliară acută din 2008-2009, când asistam la devalorizări şi de peste 30% ale apartamentelor într-un interval de numai un an, pare să fi fost depăşită", conform raportului lunar de monitorizare imobiliară al portalului. În 2012, proprietarii de apartamente nu au mai fost dispuşi să renunţe la pretenţii, scăderile în acest an fiind de cel mult 5% în cazul unităţilor vechi scoase la vânzare în Capitală.
Deşi anul care tocmai s-a încheiat a fost marcat uneori şi de noi recorduri negative în ceea ce priveşte preţurile medii solicitate de proprietari, scăderile pe interval de un an se traduc în diferenţe de cel mult 2.000 euro pe unitate. În plus, evoluţia preţurilor de la lună la lună în ultimul trimestru al lui 2012 ne indică stagnări şi chiar creşteri de preţ la anumite tipuri de unităţi.
Astfel, piaţa apartamentelor vechi din Capitală a încheiat anul 2012 cu o scădere uşoară, normală pe o piaţă în reaşezare, comparativ cu luna decembrie 2011.
Garsonierele sunt tipurile de unităţi care au înregistrat cea mai mare depreciere a preţului pe interval de 12 luni, acestea devalorizându-se, în medie, cu 5%. Preţul mediu solicitat de proprietari pentru acest tip de unitate a ajuns astfel în decembrie 2012 la puţin peste 34.000 euro, în scădere de la 36.000 euro